Idrijske klavže v digitalnem 3D prostoru

V minulih tednih, ko se je bolj kot kdaj koli prej pokazala potreba po digitalnih vsebinah, smo tudi v Centru za dediščino živega srebra Idrija naredili nove korake k digitizaciji naše bogate kulturne dediščine ter pripravili visokokakovosten 3D posnetek Idrijskih klavž.

Po lanskoletni obnovi ostrešja in sanaciji zidov smo v sodelovanju z visokotehnološkim podjetjem Arctur, ki je izvedel digitalni zajem in izdelavo 3D modela, digitizirali največje od vodnih pregrad, zgrajenih za potrebe plavljenja lesa iz nedostopnih gozdov do idrijskega rudnika. Pripravljen oblak točk z 1 milijonom točk in 3D model z 2,6 miljona poligoni predstavljata novo orodje za digitalno ohranjanje kulturne dediščine, omogoča izredno natančne meritve ter je osnova za aplikacije v obogateni in virtualni resničnosti.

 

Idrijske klavže se nahajajo v soteski Idrijce v osrčju Krajinskega parka Zgornja Idrijca, kjer šibka GPS in GSM signala ter strma pobočja predstavljajo poseben izziv za digitizacijo z brezpilotnimi letalniki.

 

Tekom zajema je bilo z brezpilotnim letalnikom narejenih več kot 600 fotografij iz zraka ter več kot  900 fotografij notranjosti.

 

Na superračunalniškem sistemu Arctur-2 v Novi Gorici je bil iz množice fotografij generiran oblak točk z 1 milijonom točk, ki predstavljajo izredno natančen posnetek resničnosti.

 

V specializirani programski opremi se je iz oblaka točk ustvaril tridimenzionalen (3D) model – sprva enobarven, nato pa oblečen s teksturami.

 

Visokokakovosten in natančen 3D model s 2,6 milijona poligonov predstavlja nov korak v digitalnem ohranjanju kulturne dediščine, saj omogoča izredno natančne meritve dolžin, površin in volumnov, je temelj za morebitne rekonstrukcije ter je osnova za aplikacije v obogateni in virtualni resničnosti ter nove načine vizualizacije.

 

Fotorealističnost 3D modelov omogoča vrsto uporab, ki nadgrajujejo klasične fotografije.