Ogled dobre prakse v Ajdovščini

Konec junija smo si partnerji v projektu sodelovanja LAS z nazivom »Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost« ogledali dobre prakse, ki se izvajajo v Vipavski dolini. V sklopu projekta namreč Občina Ajdovščina in LAS Vipavska dolina oživljajo staro obrt, ki je bila včasih razvita na tem območju – pekarstvo in mlinarstvo. Po drugi svetovni vojni se je iz te tradicije razvil Mlinotest, veliko mlinarsko in pekarsko podjetje. Ajdovščina je vselej slovela po odličnem kruhu in poznan je običaj, da so se Slovenci na poti iz Italije vedno ustavili v Ajdovščini, da bi se oskrbeli s svežim kruhom.

Na projektnem srečanju v Ajdovščini so nas popeljali na sprehod po mestu po sledeh te bogate in za ljudi iz drugih krajev manj znane dediščine, mimo umetniških galerij, ki so tesno povezane s pekarstvom, ter nam predstavili svoje načrte pri njenem nadaljnjem oživljanju in razvoju. Z nami sta bila odličen poznavalec lokalnega pekarstva Jožef Krečič, ki je bil dolgoletni tehnični vodja v Mlinotestu, in Lučka Peljhan, komunikacijska strateginja projekta. Ogledali smo si tudi kratek promocijski film, v katerem avtorji predstavljajo novo razvit tradicionalni kulinarični produkt, Pilonovo galerijo, Rustjevo hišo, Jochmanov mlin, Faladur ter dopolnilno dejavnost tradicionalne peke na kmetiji. Zelo zanimiv in poučen ogled dobre prakse.

 

Avtor fotografij: Občina Ajdovščina.

 

Projekt Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost se odvija v okviru programa LAS sodelovanje, ki ga je razpisala Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja. Za vsebino je odgovoren LAS s CILjem. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje  2014 – 2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.