Obvestilo

Družine z otroki

Vabimo vas v drugi največji rudnik živega srebra na svetu. Nahaja se v najstarejšem rudarskem mestu v Sloveniji, ki je s svojo dediščino živega srebra vpisano na UNESCO seznam svetovne dediščine.

Za vas smo pripravili več vrst ogledov Antonijevega rova in Topilnice Hg. Na voljo so vam DRUŽINSKE VSTOPNICE.


Antonijev rov

Nepozabno podzemno doživetje

Leta 1500 so idrijski »knapi« pričeli kopati še danes ohranjen Antonijev rov, po katerem se po ogledu uvodnega filma v spremstvu izkušenih vodnikov spustite v podzemlje idrijskega rudnika, kjer vas bo navdušil 700 km dolg labirint rudniških rovov, skrivnostni svet živega srebra in edinstvena podzemna kapela svete Trojice.

Ogled je primeren za vse starosti in traja eno uro in trideset minut. Na poti, ki je dolga 1200 metrov, je potrebno premagati 22 m višinske razlike in prehoditi 116 stopnic. Priporočamo vam primerno obutev. Temperatura v rudniku je 13° C. Vsi obiskovalci dobite zaščitne površnike in čelade.

Otrokom, mlajšim od treh let, vstop v turistični rudnik ni dovoljen.

Preberi več
Lov na Perkmandlčkov zaklad

V globinah rudnika se še vedno skriva Perkmandlc in še do danes ni spregovoril o skritem zakladu. Toda kdo ve, mogoče je ravno sedaj pravi čas, da vas preseneti in vam pokaže pot do zaklada. Nadenite si čelade in se podajte na lov na Perkmandlčkov zaklad. S pomočjo zanimivih nalog, skozi opazovanja, doživetja, občutenja in odkrivanja rovov spoznajte različne rudarske poklice in doživite skrivnostni svet idrijskega rudnika.

Od vas pričakujemo samo primerno obutev, toplejša oblačila, dobro voljo in veliko mero radovednosti.

Ogled je primeren za otroke do desetega leta starosti in traja eno uro in trideset minut. Na poti, ki je dolga 1200 metrov, je potrebno premagati 22 m višinske razlike in prehoditi 116 stopnic. Priporočamo vam primerno obutev. Temperatura v rudniku je 13° C. Vsi obiskovalci dobite zaščitne površnike in čelade.

Otrokom, mlajšim od treh let, vstop v turistični rudnik ni dovoljen.

Preberi več

Topilnica Hg

Podzemno doživetje boste lahko nadaljevali v Topilnici Hg z interaktivnimi vsebinami, kjer boste spoznali zgodovino idrijskega žgalništva in izjemen pomen živega srebra, ki je zaznamoval razvoj Idrije in soustvarjal svetovni razcvet človeške civilizacije.

S pomočjo eksperimentov, animacij, videofilmov in naprav, ki delujejo na osnovi Hg, boste spoznali in doživeli pomen te edinstvene tekoče kovine, ki je spreminjala svet, ter njeno vsestransko uporabnost v znanosti, tehniki, industriji, medicini, kulturi in vsakdanjem življenju - od prazgodovinskih časov pa vse do danes.

Po ogledu razstave se boste z dvigalom povzpeli na najvišji nivo ohranjene klasirnice ‒ na končno postajo tovorne žičnice ‒ in podoživeli pot rude od izkopa do topilnice, ob sejalnih in transportnih napravah do rotacijske peči.

Ogled je primeren za vse starosti in traja eno uro in petnajst minut

Preberi več


Nazaj na vrh