Odsevi srebrnega časa 2018

Pitstu lit sa kapal, šusal, fidral, žgal …
sreda, 3. oktober, Topilnica Hg, separacija ob 18. uri

Slikarska razstava, Nande Rupnik
Nande Rupnik, izhaja iz rudarske družine. Že od rane mladosti je zaznamovan z živim srebrom in barvo cinabarita. Kolekcija tridesetih akrilnih platen, razporejena med drobilnimi in sejalnimi napravami več nivojskega postroja rudniške klasirnice, ustvarja nenavaden ambient. Ob zanimivih razlagah, avtorjevih spominih, pesmi idrijskega okteta, se bomo povzpeli na vrh, do končne postaje žičnice, kjer si bomo zaželeli SREČNO in si privoščili skromno rudarsko malico.
Razstavlja: Nande Rupnik
Organizator dogodka: CUDHg Idrija

Po poti od rude do kapljic živega srebra
nedelja, 7. oktober, Topilnica Hg ob 14. uri

Doživetje z Antonom Filipičem, upokojenim poslovodjem v topilnici
Na razstavi Od rude do kapljic živega srebra bodo obiskovalci spoznali in doživeli pomen edinstvene tekoče kovine, ki je spreminjala svet, ter njeno vsestransko uporabnost. Skupaj z Antonom Filipičem bodo podoživeli pot rude od izkopa do rotacijske peči.
Organizator dogodka: CUDHg Idrija

Rezervacije in informacije: topilnicafhg@cudhg-idrija.si ali 05 37 43 940

Dediščina, vse kar znamo, vse kar imamo, smo in bomo
torek, 9. oktober, Antonijev rov, prizivnica ob 18. uri

Predavanje
V predavanju bo predstavljen sodoben pogled na kulturno dediščino, ki je temelj narodne identitete in gospodarskega razvoja. Dediščina je vir vsega našega znanja in vedenja o preteklosti. Kje so torej vzroki, da je javno razpoloženje Slovencev do naravne in kulturne dediščine tako mlačno? Zakaj dediščine ne doživljamo kot svojih lastnih korenin, brez česar bomo kot narod in skupnost izginili v globalizacijski poplavi. Tudi v Idriji hranimo po domovih veliko rudarske dediščine, ki ima izjemno vrednost za ohranjanje vedenja o življenju preteklih rodov. Iz rudarskega znanja pa se je v Idriji razvila zelo uspešna elektroindustrija.
Predstavitev: ddr. Verena Perko
Organizatorja dogodka: CUDHg Idrija in Muzejsko društvo Idrija

Skrivnostni podzemni svet
četrtek, 11. oktober, Antonijev rov ob 9. uri in 10.30

Pravljični dogodek v jami za otroke z Anjo Štefan in jamskim škratom
Zemlja skriva pod površjem mnoga rudna bogastva, tudi pod mestom Idrija. Jamski škrat Perkmandlc bo otroke popeljal v globino nekoč bogatega rudnika živega srebra in pokazal svoje skrivne kotičke, kjer se je nekoč nahajala bogata cinabaritna ruda. V najglobljem delu bo pravljičarka Anja Štefan otrokom pripovedovala zgodbe povezane s podzemnim svetom in njegovim bogastvom.
Pripoveduje: Anja Štefan
Organizator dogodka: CUDHg Idrija

Lastnosti živega srebra
sobota, 13. oktober, Topilnica Hg ob 10. uri

Kemijski poskusi za radovedne
Gosta bosta predstavila živo srebro in njegove lastnosti s kemijskimi in fizikalnimi poskusi. Obiskovalci bodo lahko z lastnimi rokami primerjali težo atoma živega srebra z atomi nekaterih drugih kemijskih elementov; od blizu videli kaj se zgodi z živim srebrom, svincem, gumo, rdečim cinobrom in še nekaterimi drugimi snovmi, če jih močno ohladimo; podoživeli bodo Lavoisierjev poskus segrevanja živosrebrovega oksida, ki je pomenil mejnik v razvoju kemijske znanosti, se čudili temu, kaj vse lahko plava na tekočem živem srebru, občudovali nastanek svetlečih amalgamov in izvedeli veliko zanimivega o tej edinstveni »idrijski« tekoči kovini.
Sodelujejo: Aleš Knez, dr. Tone Meden, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani,
Organizator dogodka: CUDHg Idrija

Rezervacije in informacije: topilnicafhg@cudhg-idrija.si ali 05 37 43 940

Lov na Perkmandlčkov zaklad
nedelja, 14. oktober, Antonijev rov ob 14.30 uri

Podzemno doživetje za najmlajše
Najboljša ideja za izlet za družine z otroci je doživetje enega največjih rudnikov živega srebra na svetu. Nova interaktivna pot s pomočjo jamskega zemljevida in posebnih nalog popelje v nenavadni svet idrijskega rudnika. Skozi opazovanja, doživetja, občutenja in odkrivanja otroci spoznajo skrivnostni svet živega srebra in različne rudarske poklice. Z rešitvijo nalog najdejo jamski zaklad, ki se še v edno skriva v globinah r udnika.
Organizator dogodka: CUDHg Idrija

Rezervacije in informacije: infohg@cudhg-idrija.si ali 031 810 194

Soočenje generacij
torek, 16. oktober, Galerija Mgazin ob 18. uri

Včeraj knapi, danes dijaki, jutri…
Življenje v Idriji se iz desetletja v desetletje korenito spreminja. Kar so mladi doživljali pred štirimi do petimi desetletji je današnji mladini skoraj nepoznano in nerazumljivo. Za sklep letošnjega cikla dogodkov pripravljamo soočenje generacij današnjih upokojencev in mladine,ki bo odstrlo razvojni lok in stične točke preko katerih se v mestu ohranja tradicija in zgodovinski spomin.
Organizatorji dogodka: CUDHg Idrija, Gimnazija Jurija Vege, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija

Odsevi srebrnega časa 2017