Odsevi srebrnega časa 2019

Ogled starih žgalnic v okolici Idrije
sobota, 5. oktober, Trg sv. Ahacija ob 9. uri

Ekskurzija v okolico Idrije
Cinabaritno rudo so v prvih sto petdesetih letih delovanja idrijskega rudnika žgali v glinastih retortah na odprtih ognjiščih. Lokacije starih žgalnic, poleg arhivskih virov, odkrivajo podatke o načinih pridobivanja, priprave, transporta in žganja živosrebrove rude. Ekskurzijo bosta vodila dr. Jože Čar in Rafael Terpin, člana Muzejskega društva Idrija. Pridružil se nam bo tudi Janko Proj iz Bitnja ob Sorškem polju, ki bo povedal marsikaj zanimivega o glinah in lončarjih iz Stare Loke in Bitnja, ki so bili dolgoletni dobavitelji glinenih retort.
Sodelujeta: dr. Jože Čar, Rafael Terpin
Organizator dogodka: CUDHg Idrija in Muzejsko društvo Idrija

Žganje v retortah v 16. in 17. stoletju
sobota, 12. oktober, Topilnica Hg 10. do 16. ure

Poskusi z živim srebrom in prikaz retortnega ognjišča

od 10. do 16. ure: Prikaz izdelovanja glinenih posod za žganje rude, Barba Štembergar Zupan
od 10. do 16. ure: Razstava in prikaz retortnega ognjišča
od 11. do 11.45 ure: Zanimive lastnosti živega srebra, kemijski poskusi za radovedne, dr. Alojz Demšar

Idrijski rudnik je glinene posode za žganje rude več kot sto petdeset let dobavljal iz okolice Škofje Loke. Ob prikazu žganja rude v retortah bo na delavnici predstavljeno tudi delo na srednjeveškem lončarskem vretenu, ki se obrača z roko. Tudi letos bomo obiskovalce navdušili s poskusi edinstvene tekoče kovine.
Sodelujeta: Barba Štembergar Zupan, dr. Alojz Demšar
Organizator dogodka: CUDHg Idrija

240 milijonov let geološke zgodovine
sobota, 12. oktober, Antonijev rov ob 14.30 uri

Geološko popotovanje skozi čas, Lan zupančič
Na našem popotovanju se ne bomo podali le v enega največjih rudnikov svojega časa ampak se bomo vrnili tudi v čas, ko so rudarji in geologi spoznavali bogato rudo, ki leži pod Idrijo. Spustili se bomo v geološko zakladnico podzemlja, kjer vsaka kamnina nosi svojo zgodbo in je prispevala k nastanku rudišča živega srebra. Spoznali bomo, kako so nastale določene kamnine, zakaj so danes tu in kako je pod tako majhnim mestecem nastalo eno največjih rudišč živega srebra na svetu.
Sodeluje: Lan Zupančič
Organizator dogodka: CUDHg Idrija

Rezervacije in informacije: infohg@cudhg-idrija.si ali 031 810 194

Lov na Perkmandlčkov zaklad
nedelja, 20. oktober, Antonijev rov ob 10.30 uri

Podzemno doživetje za najmlajše / znižana cena: 3,5 EUR
Najboljša ideja za izlet za družine z otroki je doživetje enega največjih rudnikov živega srebra na svetu. Zanimiva interaktivna pot otroke s pomočjo jamskega zemljevida in posebnih nalog popelje v nenavadni svet idrijskega rudnika. Skozi opazovanja, doživetja, občutenja in odkrivanja otroci spoznajo skrivnostni svet živega srebra in različne rudarske poklice. Z rešitvijo nalog najdejo jamski zaklad, ki se še vedno skriva v globinah rudnika.
Organizator dogodka: CUDHg Idrija

Rezervacije in informacije: infohg@cudhg-idrija.si ali 031 810 194

Žiga Zois v Idriji
torek, 22. oktober, Galerija Magazin ob 18. uri

Predavanje in predstavitev knjige
O življenju in delu znamenitega naravoslovca Sigismunda (Žige) Zoisa bo spregovoril dr. Miha Jeršek iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije. O njegovih skoraj neverjetnih povezavah s slavnim Giacokom Cassanovo pa bo zbranim spregovoril idrijska rojakinja, upokojena profesorica dr. Marija Kacin iz Trsta, ki je desetletja proučevala zgodovinske arhive. V novi knjigi Žiga Zois, Casanova in Trst, ki jo je založila Založba Bogataj, avtorica predstavlja življenje med Benetkami, Trstom in Ljubljano v času razsvetljenstva ter povezave rodbine Zois z najbogatejšimi Evropejci tistega časa in Giakomom Cassanovo, ki je v enem od vohunskih poročil pisal tudi o živem srebru v luških skladiščih v Trstu. V Galeriji Magazin bodo za en dan razstavljeni najlepši minerali, ki jih je v času svojega življenja zbral in v zbirko uredil baron Sigismund (Žiga) Zois in se sedaj hranijo v Prirodoslovnem muzeju Slovenije. V zbirki so ohranjeni predvsem minerali iz tedanjih znamenitih rudnikov, pričajo pa tudi o trgovskih poteh in povezavah med Zoisom ter drugimi razsvetljenci in znanstveniki tedanjega časa.
Sodelujeta: dr. Miha Jeršek, dr. Marija Kacin
Organizatorji dogodka: CUDHg Idrija, Založba Bogataj in Mestna knjižnica in čitalnica Idrija

Žiga Zois med mladimi
sreda, 23. oktober, Galerija Magazin ob 9.00 in ob 10.45 uri

Dopoldanska matineja za osnovnošolce in gimnazijce
Dopoldanska matineja za osnovnošolce in gimnazijce s predstavitvijo zbirke mineralov, življenja in dela Sigismunda (Žige) Zoisa ter predstavitev knjige Žiga Zois, Casanova in Trst, upokojene profesorice dr. Marije Kacin iz Trsta. Predstavitev življenja in dela znamenitega razsvetljenca ter knjige, v kateri avtorica odstira njegove neverjetne povezave s Casanovo in življenje med Benetkami, Trstom in Ljubljano v času razsvetljenstva.
Sodelujeta: dr. Miha Jeršek, dr. Marija Kacin
Organizatorji dogodka: CUDHg Idrija, Založba Bogataj in Mestna knjižnica in čitalnica Idrija

Zapisano v kamninah
četrtek, 24. oktober, Center za obiskovalce Geoparka Idrija ob 17. uri

Odprtje centra za obiskovalce z razstavo
»Kako Zemljine sile oblikujejo naravo in človeka? Kateri so idrijski naravni zakladi? Kaj reže Geopark Idrija na dva dela? Zakaj je jezero divje?« Na vsa ta in še mnoga druga vprašanja podajamo odgovore na razstavi »Zapisano v kamninah« v Centru za obiskovalce Geoparka Idrija. Razstava je nastala v projektu Danube GeoTour, ki je sofinanciran iz skladov Evropske unije (ESRR, IPA). Na novi lokaciji, na Prelovčevi 5 v Idriji, so se združili TIC Idrija, Center za obiskovalce Geoparka Idrija ter razstava »Zapisano v kamninah«. Nove prostore bosta slovesno odprla ga. Marjutka Hafner, generalna sekretarka Slovenske nacionalne komisije za UNESCO, in g. Tomaž Vencelj, župan Občine Idrija. Po zaključku vabljeni na skupno druženje ob prigrizku.
Organizator dogodka: Zavod za turizem Idrija (Geopark Idrija)

Odsevi srebrnega časa iz preteklih let