Obvestilo
IDRIJSKE KLAVŽE – največja mojstrovina Jožefa Mraka

IDRIJSKE KLAVŽE – največja mojstrovina Jožefa Mraka

IDRIJSKE KLAVŽE – največja mojstrovina Jožefa Mraka

Torek 11. oktober, Galerija nad Mestno knjižnico ob 18. uri

Torek 11. oktober, Galerija nad Mestno knjižnico ob 18. uri


IDRIJSKE KLAVŽE – največja mojstrovina Jožefa Mraka

 

V letošnjem letu obeležujemo 250. obletnico izgradnje zidanih Idrijskih klavž (1772), ki so se ohranile kot mogočen spomenik stoletnega plavljenja lesa za potrebe idrijskega rudnika živega srebra. Na Idrijci, Belci, Zali in kasneje v dolini Kanomljice so rudniški strokovnjaki v letih od 1767 do 1813 zgradili mogočne zidane vodne pregrade. Štiri ohranjene vodne pregrade so eden najpomembnejših spomenikov tehniške dediščine idrijskega rudnika. Še posebej smo ponosni, da je bila letošnja obletnica 250-letnice izgradnje Idrijskih klavž uvrščena na seznam obletnic, s katerimi se povezuje UNESCO v obdobju 2022–2023.


Projektiranje znamenitih Idrijskih klavž se uvršča med vrhunske mojstrske dosežke v 18. stoletju. So delo znamenitega Idrijčana Jožefa Mraka (1709—1786), najvidnejšega slovenskega politehnika 18. stoletja, ki se je zapisal v zgodovino kot vrhunski jamomerec, geodet, kartograf, predavatelj na strokovnih šolah, slikar in še posebej kot graditelj »slovenskih piramid« - mogočnih klavž na Idrijci in Belci.

Začetek plavljenja lesa, gradnjo zidanih klavž v 18. stoletju, gospodarjenje z gozdovi ter primerjavo načina plavljenja lesa z drugimi avstrijskimi klavžami nam bodo predstavili: dr. Jože Čar, Rafael Bizjak, Edo Kozorog, Emil Pelhan in Gorazd Humar. 


Večer bomo pričeli s predstavitvenim videom o plavljenju lesa, ki so ga ustvarili:

Davor Vodopija, Martina Peljhan – scenarij,

Tine Mažgon – snemanje z dronom in montaža,

Žiga Okorn – ilustracije,

Tina Zadnik – animacija.


Back to the top