Obvestilo
Slavnostna otvoritev Čermak-Špirekove peči
Slavnostna otvoritev Čermak-Špirekove peči

Generalna direktorica Direktorata za kulturno dedišcino na Ministrstvu za kulturo Špela Spažel in Tomaž Vencelj, župan Občine Idrija pred Čermak-Špirekovo pečjo, Foto: Jošt Rovtar


V četrtek 28. septembra 2023 so se številni Idrijčani, nekdanji rudarji in topilničarji ter gostje od drugod udeležili slovesne predstavitve obnovljene Čermak-Špirekove peči št. 2. Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija je po dveh letih in pol intenzivne obnove in opravljenih več kot 1500 delovnih ur peč ponovno postavil, tokrat, kot dragocen eksponat v razstavnem prostoru Topilnice Hg.

Čermak-Špirekovo peč, sta leta 1886 zasnovala idrijska metalurga češkega rodu Josip Čermak in Vincenc Špirek. Peči so v tistem času sodile v sam vrh svetovne žgalniške tehnologije. Idrija pa je postala vodilna v tehnologiji pridobivanja živega srebra. Prav zato so postavili take peči še v Italiji, Španiji in v Alžiriji.

Na slovesni predstavitvi sta zbrane nagovorila Špela Spanžel, generalna direktorica Direktorata za kulturno dedišcino na Ministrstvu za kulturo in Tomaž Vencelj, župan Občine Idrija. V kulturnem programu pa je sodeloval Trobilni kvintet Godbenega društva rudarjev Idrija.

Obnovljena in ponovno postavljena Čermak-Špirekova peč je edina ohranjena tovrstna tehnična naprava za pridobivanje živega srebra na svetu in predstavlja pomemben del UNESCO dedišcine. Obnovo peči je sofinanciralo Ministrstvo za kulturo.

Back to the top