Obvestilo
Slavnostna otvoritev Čermak-Špirekove peči
Slavnostna otvoritev Čermak-Špirekove peči

Generalna direktorica Direktorata za kulturno dedišcino na Ministrstvu za kulturo Špela Spažel in Tomaž Vencelj, župan Občine Idrija pred Čermak-Špirekovo pečjo, Foto: Jošt Rovtar


V četrtek 28. septembra 2023 so se številni Idrijčani, nekdanji rudarji in topilničarji ter gostje od drugod udeležili slovesne predstavitve obnovljene Čermak-Špirekove peči št. 2. Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija je po dveh letih in pol intenzivne obnove in opravljenih več kot 1500 delovnih ur peč ponovno postavil, tokrat, kot dragocen eksponat v razstavnem prostoru Topilnice Hg.

Čermak-Špirekovo peč, sta leta 1886 zasnovala idrijska metalurga češkega rodu Josip Čermak in Vincenc Špirek. Peči so v tistem času sodile v sam vrh svetovne žgalniške tehnologije. Idrija pa je postala vodilna v tehnologiji pridobivanja živega srebra. Prav zato so postavili take peči še v Italiji, Španiji in v Alžiriji.

Na slovesni predstavitvi sta zbrane nagovorila Špela Spanžel, generalna direktorica Direktorata za kulturno dedišcino na Ministrstvu za kulturo in Tomaž Vencelj, župan Občine Idrija. V kulturnem programu pa je sodeloval Trobilni kvintet Godbenega društva rudarjev Idrija.

Obnovljena in ponovno postavljena Čermak-Špirekova peč je edina ohranjena tovrstna tehnična naprava za pridobivanje živega srebra na svetu in predstavlja pomemben del UNESCO dedišcine. Obnovo peči je sofinanciralo Ministrstvo za kulturo.

Nazaj na vrh