Odsevi srebrnega časa 2020

Koncert

Marko Hatlak in Kapobanda
četrtek, 15. oktober, Topilnica Hg ob 19. uri

Etno zasedba Kapobanda pod svojim imenom združuje harmonikarja in vokalista Marka Hatlaka, violinista Klemna Bračka, kitarista Miho Megliča in kontrabasista Gorana Rukavina. Vrhunska interpretacija članov zasedbe bo navdušila poslušalce s skladbami z Balkana.
Organizatorja dogodka: CUDHg Idrija in JSKD OI Idrija

Informacije in nakup vstopnic: Topilnica Hg, tel.: 05 37 43 940 ali topilnicahg@cudhg-idrija.si


Cena vstopnice: 15,00 Eur

Zaradi trenutnih zdravstvenih razmer prosimo, da obiskovalci upoštevajo varnostno razdaljo, nosijo zaščitno masko in si pred vstopom razkužijo roke. Število obiskovalcev je omejeno na 50.

ODPOVEDANO!

Ostali dogodki Odsevi srebrnega časa 2020

Ogled starih žgalnic v okolici Idrije
sobota, 26. september, Ahacijev trg ob 9. uri

DEKD 2020 Spoznaj? Varuj! Ohrani.
Cinabaritno rudo so v prvih 150 letih delovanja idrijskega rudnika žgali v okoliških gozdovih v glinastih vrčih, imenovanih retorte. Udeleženci pohoda se bodo podali na zanimivo pot, kjer bodo spoznali žganje rude na odprtih ognjiščih, pa tudi kako je potekalo tovorjenje rude do dveh najbolj ohranjenih starih žgalnih mest v okolici Idrije in sicer na Pšenku in Frbejženih tratah. Na poti se bomo morali povzpeti čez rižerski klanec do Pringlna in pšenkarski klanec od Suhe grape do Pšenka, za to je potrebna primerna obutev in nekaj kondicije.
Sodelujejo: dr. Jože Čar, Rafael Bizjak, Rafael Terpin, Ivica Kavčič in Kristina Seljak
Organizatorja dogodka: CUDHg Idrija in Muzejsko društvo Idrija

ODPOVEDANO!

Lov na Perkmandlčkov zaklad
nedelja, 27. september, Antonijev rov ob 14.30

Podzemno doživetje za najmlajše
Zanimiva interaktivna pot otroke s pomočjo jamskega zemljevida in posebnih nalog popelje v nenavadni svet idrijskega rudnika. Otroci spoznajo skrivnostni svet živega srebra in različne rudarske poklice. Z rešitvijo nalog najdejo jamski zaklad, ki se še vedno skriva v globinah rudnika.

Rezervacije in informacije o ceni: infohg@cudhg-idrija.siali 031 810 194

Več o ogledu

Odkrijmo žgalnice
sreda, 30. september, Topilnica Hg ob 18. uri

Predstavitev raziskav
V sklopu projekta Odkrijmo žgalnice so bila območja, kjer so v 16. in 17. stoletju žgali rudo, evidentirana in pregledana. Nove ugotovitve in dognanja bodo Poslušalci lahko spoznali na predstavitvi, na kateri bodo sodelovali strokovnjaki z različnih področij. Na ogled bo tudi razstava o žgalnicah in prikazano retortno ognjišče.
Sodelujejo: dr. Jože Čar, Rafael Bizjak, Janez Rupnik, Janko Proj, Ernesta Drole in Kristina Seljak
Organizatorji dogodka: CUDHg Idrija, ICRA d.o.o. in Avgusta d.o.o.


Več o dogodku

Zaradi trenutnih zdravstvenih razmer prosimo, da obiskovalci upoštevajo varnostno razdaljo, nosijo zaščitno masko in si pred vstopom razkužijo roke. Število obiskovalcev je omejeno na 50.

Pohod na RAUFNK
sobota, 3. oktober, Topilnica Hg ob 10. uri

DEKD 2020 Spoznaj? Varuj!Ohrani.
Rudniško dediščino predstavlja tudi ohranjeni del dimnika, ki se dviga na hribu, 158 metrov visoko nad žgalnico. Rudniški ‘raufnk’ je desetletja predstavljal značilno idrijsko veduto, zato je prav, da ga obudimo v obliki imenitne razgledne točke na Idrijo. Udeleženci pohoda se bodo ob 10. uri zbrali v razstavnem prostoru Topilnice Hg, se z dvigalom odpravili na končno postajo žičnice in se od tam povzpeli na ‘raufnk’, kjer bo predstavljena nova informacijska tabla.
Organizatorja dogodka: Zavedno Brušer in CUDHg Idrija

Zaradi napovedi slabega vremena je dogodek prestavljen na drug termin. O novem terminu vas bomo obvestili. Hvala za razumevanje in SREČNO!

Zaslužni profesor dr. Uroš Bajželj
torek, 6. oktober, Topilnica Hg ob 18. uri

Rudarski inženir, znanstvenik in učitelj
Življenje prof. dr. Uroša Bajžlja je bilo prežeto z veliko predanostjo rudarstvu in na splošno tehniki, ki v mnogih primerih omogoča večanje blagostanja v človeški družbi. Po končanem univerzitetnem študiju rudarstva na ljubljanski univerzi je v Rudniku živega srebra Idrija, kot inženir z izrazitim tehničnim in inovativnim načinom razmišljanja, začel z udejanjanjem svojih zamisli v več desetletjih delovanja rudnika. Vse do svojega odhoda je na tak ali drugačen način sodeloval z rudnikom in pustil neizbrisen pečat v rudniški tehnični zgodovini.
Sodelujejo: dr. Jakob Likar, Tatjana Dizdarevič, dr. Jože Kortnik, mag. Marko Cigale, dr. Jože Čar in Martina Peljhan


Več o dogodku

Odsevi srebrnega časa
četrtek, 8. oktober, spletna stran idrija.com

Virtualna predstavitev knjige
Zgodba o živem srebru predstavlja razvoj žgalništva skozi stoletja, seznani nas z uporabo živega srebra ter nas popelje v širni svet, kamor je potovalo tudi več kot tri milijone jeklenk živega srebra.
Knjiga je vsebinsko zasnovana po razstavi "Od rude do kapljic živega srebra" v Topilnici Hg

Deželnoknežji Rudnik živega srebra Idrija v obdobju med letoma 1575 in 1659
ponedeljek, 12. oktober, Galerija Magazin ob 18. uri

Predstavitev knjige
Delo zgodovinarja dr. Helfrieda Valentinischa je obsežna, 360 strani obsegajoča, zgodovinska razprava o delovanju idrijskega živosrebrnega rudnika po podržavljenju, konec 16. in v prvi polovici 17. stoletja. V knjigi so predstavljeni tehnični razvoj, proizvodnja, pravne in socialne razmere pri rudniku ter načini pridobivanja živega srebra v tem obdobju. Delo, ki je nastalo na podlagi dolgoletnega študija arhivskega gradiva, kaže na izjemen pomen idrijskega rudnika, enega prvih in največjih zgodnjekapitalističnih podjetij v Evropi.
Sodelujejo: dr. Žiga Zwitter, dr. Aleš Gabrič, Alfred Leskovec, dr. Jože Čar in Ivica Kavčič
Organizatorji dogodka: CUDHg Idrija, Slovenska matica in Mestna knjižnica in čitalnica Idrija

Zaradi trenutnih zdravstvenih razmer prosimo, da obiskovalci upoštevajo varnostno razdaljo, nosijo zaščitno masko in si pred vstopom razkužijo roke. Število obiskovalcev je omejeno na 50.

ODPOVEDANO

Odsevi srebrnega časa iz preteklih let