Obvestilo
Praznovanje 300-letnice rojstva polihistorja J. A. Scopolija

Praznovanje 300-letnice rojstva polihistorja J. A. Scopolija

08.06.2023

Praznovanje 300-letnice rojstva polihistorja J.  A. Scopolija

Ob 300. obletnici rojstva prvega rudniškega zdravnika in znanstvenika, ki je v Idriji ustvaril svoja najboljša dela, je kar enajst kulturnih in izobraževalnih ustanov ter društev iz Idrije in Ljubljane pripravilo pester program dogodkov, ki potekajo skozi vse leto. Še posebej smo ponosni, da je Občina Idrija leto 2023 razglasila za Scopolijevo leto.

V prvih dneh junija je bilo praznovanje 300. obletnice rojstva še posebej slavnostno.

1. junija 2023 je v Prirodoslovnem muzeju Slovenije potekala slovesnost, kjer so v spomin naravoslovcu odkrili tudi doprsni kip izdelan iz belega carrarskega marmorja. Imeniten je tudi podstavek iz pisanega ladinijskega konglomerata iz Gor nad Idrijo.

V petek, 2. junija 2023, je v Idriji potekal posvet o Scopoliju z mednarodno udeležbo osemnajstih predavateljev.

V soboto 3. junija se je praznovanje Scopolijevega rojstnega dne nadaljevalo v Ljubljani – v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani, kjer so prav tako odkrili Scopolijev doprsni bronast kip. Poleg tega so predstavili monografijo, ki predstavlja Scopolijevo delo na številnih področjih.

Vsa tri praznovanja so ponesla v svet pomen Scopolijevega dela, ki je s svojim znanjem in deli slovenskemu narodu zapustil neprecenljivo naravoslovno in humanistično dediščino.


Za več slik iz dogodkov kliknite tukaj.

 

Nazaj na vrh