Še živa moč minulih dni
Še živa moč minulih dni

Topilnica Hg je bogatejša za čudovito instalacijo čipk. Umetnina obiskovalce preseneti ob ogledu klasirnice. 

Izhodišče instalacije je načrt geološkega prereza idrijskega rudišča. Po likovni predlogi Silve Menard so klekljarice Eksperimentalne klekljarske skupine Čipkarske šole Idrija ob pomoči mentoric, oblikovalke vzorcev Maje Svetlik in učiteljice klekljanja Stane Frelih posamezne segmente transformirale v vzorce za klekljanje.  V idrijskem tektonskem jarku so prav zares nastajale posebne kamnine, ki so neobičajne in jih le izjemoma najdemo drugod na Slovenskem, kar so lepo prikazuje tudi instalacija. 

Pri klekljanju čipk so izhajale iz izkušenj, pridobljenih pri študiju kombiniranja materialov različnih debelin in struktur, predvsem volne, lanu in bombaža.

Kot nasprotje veliki barvni površini izstopajo bele in nežne čipke, ki se dvigajo proti nebu, rastejo in potujejo k svetlobi. Kompozicija vsake posamezne bele čipke simbolno izhaja iz spirale ali kroga.


Instalacijo si lahko ogledate vsak dan ob obisku Topilnice Hg.


Kljekljarice: Andra Jereb, Aleksandra Frank Starniša, Draga Sedej, Jana Klinc Češnovar, Liljana Kogovšek, Magda Ferlat, Majda Jurkovič, Mira Guzelj, Sandra Šeme, Tina Veldin.

Nazaj na vrh