Obvestilo
Odlite sledi nekdanje Auerspergove železarne z Dvora

Odlite sledi nekdanje Auerspergove železarne z Dvora

15.06.2022

Odlite sledi nekdanje Auerspergove železarne z Dvora

od 15. junij do 1. avgust 2022

Na Dvoru pri Žužemberku je delovala »Cesarsko-kraljeva priviligirana tovarna za litoželezno in kovano blago kneza Auersperga«, ena največjih železolivarn v tem delu AvstroOgrske. Sloves je dosegla s številnimi ulitimi umetniškimi in drugimi izdelki, ki so se v veliki meri ohranili.

V Železolivarskem muzeju in galeriji Dvor hranijo dragoceno zbirko starih originalnih ulitkov različnih predmetov vsakdanje rabe, pa tudi pravih umetniških izdelkov iz nekdanje Aurspergove livarne, ki bo tokrat prvič predstavljena na gostovanju izven domače livarne. Nekateri največji izdelki bodo predstavljeni s fotografijami na panojih.

Zanimivo naključje je, da bo prvo gostovanje zbirke v Idriji, kjer pred Scopolijevo hišo še vedno stoji vodnjak, katerega železni del je bil ulit v nekdanji Aurspergovi železarni in si ga bo moč ogledati na prvotni lokaciji. Predstavitev Občine Žužemberk in razstave "Odlite sledi nekdanje Auerspergove železarne z Dvora" bo potekala v organizaciji Občine Žužemberk, Združenja zgodovinskih mest Slovenije, Kulturnega društva Dvor, Centra za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija in Zavoda za turizem Idrija. 

V kulturnem delu programa bodo nastopili solistka Tjaša Primc s pianistom Jernejem Fabijanom in solist Žiga Lakner. 

Zbrane bosta pozdravila župan obeh občin - župan Jože Papež in župan Tomaž Vencelj.

 

V Topilnici Hg si lahko razstavo ogledate od 15. junija do 1. avgusta v času odprtja muzeja.


Več o dogodku najdete na naslednji povezavi: Zgodovinska mesta


Vabljeni!

Nazaj na vrh