Obvestilo

Odsevi srebrnega časa 2023

Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija v septembru in oktobru že sedmo leto vabi k predstavitvi rudarske dediščine. Skupaj z drugimi ustanovami smo pripravili pester program dogodkov, posvečenih dediščini živega srebra. Letošnji dogodki so še posebej povezani s praznovanjem 20-letnice UNESCO Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine.


Sreda, 20. september 2023, ob 18. uri, Galerija Magazin nad Mestno knjižnico in čitalnico Idrija 

ODA IDRIJI razstava fotografij Tihomirja Pinterja 

Tihomir Pinter, po izobrazbi doktor kemije, je mojster umetniške fotografije. Za svoje ustvarjalno delo na področju fotografije je prejel številne nagrade in priznanja, med drugim leta 2006 nagrado Janeza Puharja za življenjsko delo. Že iz srednje šole goji navdušenje nad tehnično, kulturno in naravno dediščino Idrije. Fotografije, ki jih je posnel Tihomir Pinter v Idriji in njeni okolici, poleg dokumentarnosti ter likovne in umetniške vrednosti, zrcalijo njegovo povezanost s prostorom ter spoštljiv in oseben odnos do motivov. 

Organizator: Mestna knjižnica in čitalnica Idrija, CUDHg Idrija  


Petek, 22. september 2023, ob 18. uri, Topilnica Hg 

NIKOLAJ PIRNAT (1903—1948) IN IDRIJSKA DEDIŠČINA likovna razstava Ex-tempore 

Ob 120. obletnici rojstva  slovenskega umetnika in idrijskega rojaka Nikolaja Pirnata bo Likovno društvo Cinober Idrija  pripravilo razstavo likovnih del Ex-tempore. V prostorih Topilnice Hg  bo potekala svečana podelitev nagrad najbolje ocenjenim umetnikom,  dela nagrajenih avtorjev pa bodo razstavljena v prostorih Klasirnice in si jih boste lahko ogledali v mesecu oktobru. 

Organizator: Likovno društvo Cinober Idrija, CUDHg IdrijaČetrtek, 28. september 2023, ob 18. uri, Topilnica Hg

SLOVESNA PREDSTAVITEV OBNOVLJENE ČERMAK-ŠPIREKOVE PEČI 2 

Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija je v Topilnici Hg obnovil in postavil Č e r m a k - Š p i r e k o v o peč, ki sta jo zasnovala idrijska metalurga češkega rodu, upravnik žgalnice Josip Čermak in žgalniški mojster Vincenc Špirek. V času delovanja te peči, od zadnje četrtine 19. stoletja do prve polovice 20. stoletja, je Idrija postala vodilna v tehnologiji pridobivanja živega srebra na svetu. V Idriji je delovalo šest presipnih peči. Tehnološko enake so kasneje postavili tudi v drugih rudnikih po svetu. Restavrirana Čermak-Špirekova peč 2, je v Idriji delovala od leta 1888 do 1974. Po rekonstrukciji je danes edina ohranjena tovrstna naprava za žganje živosrebrove rude na svetu in predstavlja pomemben del UNESCO dediščine živega srebra. 

Organizator: CUDHg Idrija


Petek in sobota, 29. in 30. september 2023, Topilnica Hg 

BETRIB festival industrijske kulture 

Dvodnevni festival s serijo razstav, instalacij, pogovorov in koncertov obravnava tematiko »odsluženosti«. Tehnološki razvoj in inovacije nenehno razkrajajo obstoječe prostore, ideje, modele, veščine in razmerja, ki kar naenkrat postanejo odsluženi. Z industrijsko revolucijo 19. stoletja so se odsluženi počutili kmetje, odslužena se komu zdi industrijska arhitektura 20. stoletja, odsluženi se navsezadnje počutimo mi v 21. stoletju, ko umetna inteligenca hitreje in bolje piše sestavke ter odgovarja na naša vprašanja. Pa vendar – je res vse odsluženo? 

Organizator: Zavod ID 20 Več na www.betrib.si  


Nedelja, 1. oktober 2023, ob 11. uri, Topilnica Hg 

ALKIMIST ERNEST IN TOPILNIČARJI DEKD in TKD 2023 

Redka in dragocena znanja, spretnosti in veščine V Topilnici Hg bodo mlajši obiskovalci s pomočjo alkimista Ernesta spoznali skrivnostni svet alkimije. Skupaj bomo izvedli zanimive poskuse. Med potjo do skritega zaklada boste spoznavali različne poklice, ki so jih delavci opravljali v topilnici. 

Ker so mesta omejena, je potrebna predhodna prijava na infohg@cudhg-idrija.si ali na 031 810 194. 

Organizator: CUDHg IdrijaSreda, 4. oktober 2023, ob 17. uri, jašek Frančiške v Idriji 

SCOPOLI – NAŠ PRVI GEOLOG IN MINERALOG 

Mednarodni dan geopestrosti 2023 Letos praznujemo 300-letnico rojstva Joannesa Antoniusa Scopolija (1723—1788), ki ga je cesarica Marija Terezija leta 1754 poslala v Idrijo kot prvega šolanega rudniškega zdravnika. Vsestranski naravoslovni polihistor je postavil temelje slovenski geologiji, mineralogiji, metalurgiji, kemiji, botaniki, entomologiji in medicini dela. V šestnajstletnem bivanju v Idriji je veliko časa posvetil raziskovanju narave na Kranj-skem. V knjižici De Hydrargyro Idriensi iz leta 1761 sta prvi dve razpravi posvečeni prav idrijskim živosrebrovim rudam, živemu srebru in vitriolu – epsomitu. Vabimo vas na ogled epsomitov, ki še vedno rastejo na III. obzorju v idrijskem rudniku. V rudniški geološki zbirki pa bodo predstavljene cinabaritne rude, še posebej tiste, ki jih je opisal Scopoli. 

Ker so mesta omejena, je potrebna predhodna prijava na martina.peljhan@cudhg-idrija.si do 2. oktobra 2023 ali na 041 379 036. 

Organizator: CUDHg Idrija 


Petek, 6. oktober 2023, ob 18. uri, Hotel Jožef 

ZGODBE JOŽEFA KNAPA SKOZI JEDI gurmansko-enološki dogodek

Mozaik zanimivih utrinkov preteklosti Rudnika živega srebra in življenja na Idrijskem, ujetih v kratkih zgodbah ter tradicionalnih idrijskih jedeh. Nepozabne zgodbe Jožefa knapa bodo izvirno predstavljene v objektu, katerega podoba odseva našo pomembno dediščino. Prisrčno vabljeni v restavracijo Hotela Jožef. 

Potrebna predhodna rezervacija na elektronski naslov info@hotel-jozef.si ali na 08 20 04 250. Cena 4-hodnega menija z vinsko spremljavo je 54 evrov na osebo, brez vinske spremljave pa 39 evrov na osebo. 

Organizator: Hotel Jožef 


Četrtek, 12. oktober 2023, ob 18. uri, Topilnica Hg

PROIZVODNJA ŽIVEGA SREBRA SKOZI OBJEKTIV ZORANA BABIČA 

Leta 1995 je tedanji tehnični vodja rudniške topilnice, Zoran Babič, z VHS kamero posnel proces proizvodnje živega srebra vse od postopka analize vsebnosti Hg v rudi v topilniškem laboratoriju pa do polnjenja te plemenite kovine v jeklenke. Veseli nas, da bomo letos v prostorih Topilnice Hg premierno predvajali ta dokumentiran proces, ki ga bo priložnostno komentiral avtor posnetka. 

Organizator: CUDHg Idrija


Četrtek, 19. oktober 2023, ob 18. uri, cerkev sv. Trojice 

FLORA CARNIOLICA – NOCTURNALIA ENSEMBLE koncert

Ljudje smo bitja zgodb. Pogosto nas zgodbe, ki so jih živeli ljudje pred nami, navdihujejo v naših lastnih življenjih. Baročna zasedba Nocturnalia ensemble želi s koncertom v mestu, ki je del zgodbe pestrega življenja Giovannija Antonija Scopolija, v Idriji, izpostaviti pomen kulture in zgodovine tega kraja za njegovo življenje danes. Botanično obarvan koncert glasbe 18. stoletja, ki govori o povezavi človeka, narave in znanosti, so po Scopolijevi knjigi poimenovali Flora carniolica. Nagovarja nas k temu, da smo odprti za lepoto in ubranost, pa tudi za zakone, ki jih narava živi po svoje in jih ne prilagaja človeku in njegovim potrebam. 

Mojca Jerman (Godovič, Slovenija) – baročna violina 

Pablo Tejedor Gutierrez (Madrid, Španija) – baročni violončelo 

Alex Mastichiadis (Atene, Grčija) – čembalo 


Organizator: Nocturnalia ensemble, CUDHg Idrija


Celoten letak si lahko prenesete tukaj: zgibanka 2023-koncna2.pdf

Nazaj na vrh