Obvestilo
Klavže

Klavže

Slovenske piramide

Klavže

Klavže se nahajajo v osrčju idrijskih gozdov v Krajinskem parku Zgornja Idrijca. Sodijo med najpomembnejše ohranjene objekte idrijskega Rudnika živega srebra. Zaradi izjemnih dimenzij, tehnične in tehnološke ter estetske izpopolnjenosti jih imenujemo tudi slovenske piramide. Kot del 'Dediščine živega srebra. Almadén in Idrija' so bile leta 2012 vpisane na UNESCO Seznam svetovne dediščine. 

Preberite več
Klavže

Idrijske Klavže

Leta 1772 so zgradili klavže na Idrijci, ki so imele največjo zmogljivost in dimenzije. Dolge so 41,4 m, široke 10,8 m. 800m dolga struga za jezom je omogočala zajetje do 249.000 m³ vode. Naenkrat so do Idrije splavili do 10.000 m³ in celo 13.000 m³ lesa. 


Idrijske Klavže

Belčne ali Brusove klavže

Klavže so bile zgrajene v letih 1767—1769. Omogočale so zajetje do 78.000 m³ vode in s tem enkratno plavljenje do 5.000 m³ lesa.

Belčne ali Brusove klavže

Putrihove klavže

Med vsemi idrijskimi klavžami so najbolj slikovite Putrihove klavže na Belci, saj so mojstrsko zagozdene med strme bregove rečne soteske. Zgrajene so bile leta 1779. Njihova zmogljivost je bila 32.000 m³ vode. 

Putrihove klavže

Obiščite klavže

Podajte se v osrčje idrijskih gozdov in obiščite edinstven spomenik tehnične dediščine.

Za ogled so obnovljene in ohranjene Idrijske klavže na reki Idrijci, Brusove klavže – Belčne klavže in Putrihove klavže na reki Belci, najmlajše pa so Ovčjaške klavže na Ovčjakarici, desnem pritoku Kanomljice.


Preberi več
Obiščite klavže
Nazaj na vrh