Video vsebine

Dediščina živega srebra. Almadén in Idrija

Ob 10. obletnici vpisa »Dediščina živega srebra. Almadén in Idrija« na UNESCO Seznam Svetovne dediščine, vas vabimo k ogledu kratkega animiranega filma UNESCO »Dediščina živega srebra. Almadén in Idrija« Hkrati letos obeležujemo tudi 50. letnico Konvencije o varstvu svetovne kulturne in naravne dediščine, ki jo je leta 1972 sprejela generalna skupščina Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo. 


Dediščina živega srebra. Almadén in Idrija

Svetovna dediščina v Sloveniji 2022

Kratki dokumentarni film je nastal s sodelovanjem Centra za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija, Parkom Škocjanske jame in Slovensko nacionalno komisijo za UNESCO. V filmu sodelujejo: dr. Rosana Cerkvenik,  Špela Španžel, dr. Dejan Veranič, Bojan Sever, dr. Katarina Groznik Zeiller.

Link for English video: https://www.youtube.com/watch?v=XVSXknCgi3k&t=60s 

Svetovna dediščina v Sloveniji 2022

Idrijski knapi - "TAUŽENTKUNSTLERJI"

Generacija za generacijo so idrijski rudarji opravljali razna dela, kopali živosrebrovo rudo, jo dvigali na površje in žgali na visoki temperaturi, da je iz nje pritekla tekoča kovina – živo srebro. Bili so kopači, tesarji, minerji, strojniki, zvonarji, vozači, kurjači … Njihove spomine in izkušnje smo združili in ustvarili dokumentarni film. S tem ohranjamo dediščino živega srebra tudi za prihodnje rodove.  

V filmu sodelujejo: Marjan Bajec, Marijan Beričič, Mirko Bratuša, Fabio Costa, dr. Jože Čar, Anton Filipič, Jože Jež, Boris Jordan, Ivica Kavčič, Izidor Kovač, Rado Tušar, Janko Štravs ter zaposleni CUDHg Idrija. 

Idrijski knapi - "TAUŽENTKUNSTLERJI"

Spomini na svetovno dediščino v Sloveniji

Da spomin na prve korake na poti do naziva “Svetovna dediščina” ne bi zbledel, smo upravljavci štirih območij Svetovne dediščine iz Slovenije izdelali skupni film, na katerem smo predstavili vsak svojo pot do tega pomembnega in odgovornega imenovanja. Film je nastal v sodelovanju Centra za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija kot izdajatelja, Parka Škocjanske jame, Krajinskega parka Ljubljansko barje in Ministrstva za okolje in prostor. 

Link for English video: https://www.youtube.com/watch?v=8ZGIAzI5K4I&t=12s

 

Spomini na svetovno dediščino v Sloveniji

Idrijske klavže v digitalnem 3D prostoru

Oglejte si posnetek in doživite virtualni prikaz delovanja klavž.

Idrijske klavže v digitalnem 3D prostoru
Nazaj na vrh