MINES.B

MINES.B

MINES.B

 

MINES.B - Rudarske poti svete Barbare 

Leta 2021 je Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija na povabilo predsednika Evropske zveze rudarskih poti sv. Barbare in s soglasjem sveta zavoda postal član Evropske zveze rudarskih poti sv. Barbare – MINES.B (European Mining Routes of Santa Barbara Federation; https://www.minesb.eu/federation/). Z včlanitvijo se je CUDHg Idrija med drugim zavezal, da bo z ostalimi člani MINES.B pristopil h kandidaturi za vključitev v Kulturne poti Sveta Evrope.

V letih 2022 in 2023 smo partnerji MINES.B s svetovalno agencijo »Via Francigena«, ki je od leta 1994 uvrščena na Kulturne poti Sveta Evrope, leta 2004 pa proglašena za »Glavno kulturno pot Sveta Evrope«, pričeli s preverjanjem in izpolnjevanjem pogojev za pripravo dosjeja nominacije za vpis Rudarskih poti na seznam Kulturne poti Sveta Evrope. 


MINES.B

Kaj je MINES.B?

Evropska rudarska pot svete Barbare (MINES.B) je itinerarij s številnimi vrednotami. Na njej partnerji sodelujejo z namenom, da bi oživili, nadgradili in razkrili potenciale tistih območij, ki so bila vodilna v evropski rudarski zgodovini. V ospredju je rudarska dediščina - materialna in nematerialna -, predstavljena s turistično-kulturno potjo, ki virtualno povezuje nekatere pomembne rudarske kraje Evrope. Značilnost tega itinerarija je, da vključuje številne lokalne poti. Partnerji MINES.B si namreč prizadevamo, da bi bila ta pomembna rudarska dediščina dostopna, zato načrtujemo poti, ki jih je mogoče prehoditi peš ali prevoziti s kolesom, torej v skladu z načini počasnega in zelenega turizma.

Portfolio si lahko ogledate tukaj.

Kaj je MINES.B?

Ante Upedanten Banda v idrijskem podzemlju

V spomin na zavetnico rudarjev, sv. Barbaro, ki goduje 4. decembra, vas v petek, 1. decembra vabimo

v živosrebrovo podzemlje Antonijevega rova, kjer se v začetku prazničnega decembra obeta prav poseben glasbeni večer s pivškimi posebneži, ki že tri desetletja krojijo slovensko glasbeno sceno.

PREBERI VEČ...

Ante Upedanten Banda v idrijskem podzemlju

CAMMINO MINERARIO DI SANTA BARBARA – NAGRADA GIAMPIERO PINNA 2024

Fundacija Cammino Minerario di Santa Barbara (Sardinija, Italija) v sodelovanju s partnerji Evropske rudarske poti svete Barbare - MINES. B (regija Comarca Andorra Sierra de Arcos (Španija); Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija (Slovenija); Mission Bassin Minier (Francija); Le Bois du Cazier (Belgija); Les Sentiers de Grande Randonnée- GR412 (Belgija); Civilno združenje Terra Montanae - Barborská Cesta (Slovaška), objavlja mednarodni natečaj z naslovom

"CAMMINO MINERARIO DI SANTA BARBARA – NAGRADA GIAMPIERO PINNA 2024" 

za najboljše diplomsko delo na temo rudarstva in z njim povezano rudarsko tradicijo.

Vse informacije o natečaju najdete v prilogi PRVI MEDNARODNI RAZPIS ZA NAGRADE ZA DIPLOMSKA DELA-Slo verzija.docx in Prilogi 1.docx.

CAMMINO MINERARIO DI SANTA BARBARA – NAGRADA GIAMPIERO PINNA 2024

Otvoritev potujoče občasne razstave »Možje in žene v rudarstvu« (MINES.B)

Otvoritev potujoče občasne razstave »Možje in žene v rudarstvu« (MINES.B) v okviru 42. Festivala idrijske čipke na Jožefovem jašku - Pr´ Kajzer, 14. junija 2024 ob 16.00 uri

Potujoča fotografska razstava "Možje in žene v rudarstvu" je nastala v okviru Združenja evropskih rudarskih poti svete Barbare – MINES.B katerega član je CUDHg Idrija. Z razstavo, ki pripoveduje o moških, ženskah in otrocih, ki so delali v rudnikih, ohranjamo spomin nanje in na njihov doprinos k razvoju evropskih rudarskih skupnosti. Fotografije poudarjajo skupno kulturno identiteto, ki narode združuje v njihovem delu, trudu in predanosti sveti Barbari, zavetnici rudarjev.

Več informacij o razstavi si lahko v angleškem jeziku prebere tukaj: Razstava MINES.B Idrija 2024.pdf


 Ob razstavi »Možje in žene v rudarstvu« se istočasno odpira tudi razstava »Svobodni ljudje«, ki z abstraktnim čipkastim jezikom skozi izdelke sodelovanja Naravoslovnotehniške fakultete, Društva Klekljaric idrijske čipke, Čipkarske šole Idrija in Občine Idrija spregovori o štirih osebnostih, ki so s svojimi ustvarjalnimi življenjskimi opusi nepozabno zaznamovali kulturno izročilo Idrije.

Otvoritev potujoče občasne razstave »Možje in žene v rudarstvu« (MINES.B)
Nazaj na vrh